През последните 4 месеца в Гърция са регистрирани 3100 случая

...
 
През последните 4 месеца в Гърция са регистрирани 3100 случая
Коментари Харесай

Ръст на домашното насилие в Гърция

 

През последните 4 месеца в Гърция са регистрирани 3100 случая на домашно принуждение.

Повече от 3000 жертви на домашно принуждение самоуверено са докладвали за произшествия в Гърция от началото на 2023 година, съобщи представителят на гръцката полиция Константина Димоглиду.

В Гърция съществуват повече от 18 бюра за битка с домашното принуждение, сподели госпожа Димоглиду в ефира на националния ефирен канал ERT, представена от БГНЕС.

Тя изясни още, че сигнал може да се подаде и в полицейско ръководство, където полицията ще знае какви стъпки да предприеме.

„ Тази институция на Гърция, 70% от хората в тези служби са дами, защото в болшинството си жертвите на домашно принуждение са дами “, добави още тя.

Константина Димоглиду изясни и „ паник бутонът “, проследяващ домашното принуждение. „ Жените идват и желаят кода, изтеглят приложението, което е на тяхно разположение, с цел да го употребяват, в случай че са изправени пред заплаха “.

Според нея, средата, основана от Неправителствени организации, е такава, която обезпечава приемлива поддръжка на дамите в обстановка на домашно принуждение. Законовата рамка също по този начин е такава, че разрешава на прокурора да изправи домашните насилници пред съда по своята същина.

Междувременно бе разисквана и тематиката за насилието над деца, която означи обезпокоителен растеж по време на пандемията. В Гърция 1 от 40 случая на физическо принуждение над деца не се оповестява, до момента в който единствено 1 от 100 случая на полово принуждение се оповестяват, споделя Йоргос Николаидис, шеф на отдел „ Психологическо здраве и обществени грижи “ в Института за деца.

Правните разноски се поемат от жертвите на принуждение, които се обръщат към службите за битка с домашното принуждение към Генералния комитет за демографска и фамилна политика и тъждество сред половете. При това покриване на разноските не се взема поради финансовото положение на лицата, които се обръщат към тях.

Етикети: Гърциядомашно насиле
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР